Uit een studie van de KU Leuven uit 2020 blijkt dat in vergelijking met de meeste Europese landen,  opvallend veel Belgen regelmatig alcohol drinken . 10% van de Belgen ouder dan 15 jaar, drinkt elke dag alcohol. 24% drinkt meerdere keren per week alcohol maar niet dagelijks. 17% drinkt nooit alcohol. Van de werknemers die drinken geeft 12,2% aan door eigen alcoholgebruik negatieve effecten op het werk te ervaren. De effecten van overconsumptie van alcohol zijn dus vaak voelbaar op de werkplek. Dit betekent echter ook dat de werkplek een goede plaats kan zijn om mensen te helpen alcoholproblemen te identificeren en te overwinnen.

Misschien verrassend maar de meeste alcohol gerelateerde incidenten op het werk worden niet veroorzaakt door zeer zware drinkers, maar door de meer matige drinkers. Slechts één glas alcohol kan de concentratie immers al verminderen en de reactietijd beïnvloeden. De meeste mensen zijn ook niet bewust van het aantal eenheden alcohol die ze op een avond consumeren en hebben geen idee  hoe lang die alcohol in hun lichaam blijft. Hierdoor beseffen ze niet dat de alcohol die ze de vorige avond gedronken hebben ’s morgens nog een invloed kan hebben op hun functioneren.

Wat is het probleem?

Alcohol gerelateerde kosten in de werkomgeving worden in België geraamd op 2,2 miljard euro per jaar. Mensen kunnen met een kater of nog onder invloed van de avond ervoor naar het werk gaan, alcohol gebruiken voor ze naar het werk gaan of tijdens het werk. Dit zal een invloed hebben op hun productiviteit en op de veiligheid op de werkvloer. Ook kan hun werk worden beïnvloed door gezondheidsproblemen als gevolg van drinken.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • 40% van de werkgevers noemt alcohol als een belangrijke oorzaak van lage productiviteit
  • tussen 3% en 5% van al het werkverzuim wordt veroorzaakt door alcoholgebruik
  • 35% van de mensen zegt dat ze collega’s onder invloed van drugs en alcohol op het werk hebben opgemerkt
  • 25% zegt dat drugs of alcohol hen op het werk hebben beïnvloed, en 23% zegt dat ze daardoor een verminderde productiviteit hebben ervaren

Bedrijven hebben niet alleen nadeel van de effecten van alcohol, ze kunnen het probleem ook verergeren. 27% van de mensen zegt dat stress op het werk ervoor zorgt dat ze meer gaan drinken. Veel bedrijfsculturen moedigen ook drinken aan. Dit kan gaan om informele sociale contacten of evenementen op de werkplek waar drinken als de norm wordt beschouwd en waar alcohol vaak gratis wordt aangeboden.

Wie loopt er risico?

Onderzoek toont aan dat werknemers in sommige bedrijfstakken vlugger zware of afhankelijke drinkers worden dan andere. Bovenaan de lijst staan de bouw en constructie, horeca, industrie en transportsector.  In de bouwsector bijvoorbeeld vertoonde 51,6% van de drinkers een vorm van probleemdrinken.

Er zijn echter nog andere belangrijke risicofactoren die de kans op aan alcohol gerelateerde schade vergroten:

  • Ploegendienst
  • Moeilijke werkomstandigheden (gevaarlijk, heet, op hoogte, ondergronds, in besloten ruimtes,…)
  • Persoonlijk conflict en stress
  • Lage werkzekerheid of gebrek aan controle
  • Veranderingen of onrust op het werk
  • Drinkcultuur wordt als normaal gezien op het werk
  • Gemiddeld genomen is de consumptie van alcohol hoger bij mensen in leidinggevende en management functies in vergelijking met lager betaalde beroepen.

Hoe kan ik de risico’s voor mijn organisatie verkleinen?

Er is geen pasklare aanpak, maar het nemen van een paar belangrijke maatregelen kan een enorm verschil maken voor de productiviteit, veiligheid en het welzijn van uw werknemers op uw werkplek. Een goede plek om te beginnen is het verder uitwerken van uw alcoholbeleid – CAO 100.

“ De Beste Beslissing”  kan u hierbij helpen.

Je zou ook volgende kunnen overwegen:

  • Een hulpprogramma voor werknemers om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot ondersteuning bij mentale en fysieke gezondheidsproblemen en alcohol problemen.
  • Bewustmakingsactiviteiten rond alcohol.
  • Ervoor zorgen dat sociale evenementen niet volledig in het teken staan van alcohol, en dat er goede alcoholvrije drankjes worden aangeboden.

Neem contact op met “De Beste Beslissing” om te kijken waar wij jou kunnen helpen.

robin@debestebeslissing.be

www.debestebelissing.be