Begrijpen welke rol alcohol speelt bij ons zelfvertrouwen

 

Of je nu een verlegen of zelfverzekerd persoon bent, een introvert of extravert persoon, het vasthouden van een glas wijn of een koud glas bier kan de sociale interactie wat gemakkelijker maken. De vraag die we ons dan stellen is: hoe kunnen we zelfverzekerd zijn zonder alcohol?

 

Alcohol kan schijnbaar ons zelfvertrouwen vergroten, vooral bij sociale situatie. Het maakt dopamine vrij in onze hersenen – een chemische stof die wordt geactiveerd door het eten van ons favoriete voedsel, het verdienen van geld of het voltooien van taken. De golf van deze neurotransmitter kan ons een krachtig en zelfverzekerd gevoel geven. Daarom wordt alcohol vaak ‘vloeibare moed’ genoemd.

 

De kans is groot als we vertrouwen op alcohol als bron van moed, het onze zintuigen onderdrukt en ons vermogen om risico’s of sociale signalen te peilen onderdrukt. . Met andere woorden, we hebben dan de neiging om dingen te doen zonder na te denken over de gevolgen ervan. Na verloop van tijd zal deze valse moed uiteindelijk een negatief effect hebben op ons vertrouwen.

 

Er zijn manieren om moed en vertrouwen op te bouwen zonder alcohol. We hebben enkele handige tips samengesteld om het aan te leren. Uiteindelijk komt het allemaal op neer dat we onze mentaliteit dienen te veranderen. We hopen dat onderstaande tips je niet alleen zullen helpen om de angst, die je tegenkomt in sociale situaties, te overwinnen, maar ook op lange termijn goed van pas kunnen komen. Vooral wanneer je wilt stoppen of minderen met alcohol.

 

Vijf tips om zelfverzekerd te zijn zonder alcohol:

 

1. Sluit vrede met wie je bent – hoe je over jezelf denkt en voelt, doet er niet toe

 

De kernovertuiging om alcohol te nuttigen om zelfverzekerd te zijn, is vaak omdat we denken dat we niet goed genoeg zijn. Daarom hier de eerste tip op ons lijstje: vrede sluiten met wie je bent, oftewel zelfacceptatie. Voor sommigen onder ons kan het extra moed vergen om te socializen. We gebruiken alcohol om onze ‘leuke’ ik naar voren te brengen. Maar achter het masker, zit een persoon die uniek is in het hele universum. Wiens mening, gedachten en gevoelens ertoe doen.

 

Onszelf accepteren is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist voortdurende reflectie. Na verloop van tijd, door volharding en enige inspanning, zul je groeien en leren accepteren wie je bent. Neem tijd voor jezelf om te inventariseren wie je bent als persoon. Wat zijn jouw sterke punten, positieve eigenschappen en prestaties? Wat zeggen de mensen, die belangrijk zijn voor jou, over jou? Hou deze gedachten bij en haal ze op als je behoefte hebt aan peptalk.

 

2. Bewust zijn van zelfkritiek en zelfcompassie beoefenen

 

Stilstaan bij jezelf kan inzicht geven in wat er in onze geest omgaat. Maak dus tijd voor stille momenten en om perspectief te observeren. Je zou kunnen ontdekken dat er voortdurend negatief over je wordt gesproken en dat je dat na verloop van tijd bent gaan geloven. Hou hier rekening mee en oefen in zelfcompassie. Sommige mensen vinden het misschien handig om de negatieve gedachten of kritiek op een stuk papier te schrijven om vervolgens een vriendelijk antwoord op alles te geven. Als je het dan moeilijk vindt om zelfcompassie te oefenen, stel je dan eens voor dat je vriendelijk reageert op de persoon van wie je houdt (kind, goede vrienden, partner, …).

 

3. Lichaamstaal

 

Op dezelfde manier uiten we onze liefde, woede of angst. Onze lichaamstaal kan bijdragen aan de manier waarop we reageren. Amy Cuddy bespreekt in haar TedTalk hoe lichaamstaal niet alleen de perceptie van anderen over ons kan veranderen, maar ook ons eigen geloof over wie we zijn. Op het einde van de dag zijn wijzelf de persoon die het meest moet worden overtuigd. Het kan enkele jaren van vallen en opstaan vergen om de twijfels over jezelf volledig weg te werken. Door bewust om te gaan met onze lichaamstaal en mindfulness toe te passen, kunnen we ons zelfvertrouwen opkrikken zonder het negatieve effect van alcohol.

 

4. Angst voor afwijzingen? Laten we de ongemakkelijke gevoelens aanpakken

 

Hoewel er veel redenen kunnen zijn waarom mensen alcohol gebruiken om te socializen, kan de angst voor afwijzing bijdragen aan onze afhankelijkheid van alcohol. Afwijzing is iets complex, en heeft niet altijd te maken met wie we zijn als persoon. Ook andere factoren kunnen hieraan bijdragen. Omdat het bij het leven hoort om af en toe afgewezen te worden, kan het ons helpen om ons beter voor te bereiden en meer moed te hebben om de stap te zetten als we weten wat we eraan moeten doen. Want wat misschien nog erger is, is om alcohol te gebruiken om het gevoel van afwijzing te onderdrukken. Alcohol helpt ons om ongemakkelijke gevoelens uit de weg te gaan. Net als het gezegde ‘Het is beter om een probleem meteen aan te pakken zodat het niet groter wordt’ kunnen na verloop van tijd, die gevoelens die we vermijden, opkroppen en kunnen die meer storingen van binnenuit veroorzaken als ze niet worden aangepakt.

Op het einde van de dag kan deze angst voor afwijzing misschien verband houden met onze eigen acceptatie van wie we zijn. Als we ons meer op ons gemak voelen met onszelf, kunnen we meestal beter omgaan met afwijzing.

 

5. Wees ruimdenkend en grijp kansen

 

Ervoor gaan en risico’s nemen zijn de beste manieren om moed en vertrouwen op te bouwen. Of je nu iemand op een date vraagt, of een gesprek begint met een persoon waar je dol op bent, het nemen van die eerste stap is misschien precies wat je nodig hebt om zelfvertrouwen op te bouwen. Natuurlijk bestaat de kans dat je wordt afgewezen, maar er is ook een kans dat we scoren. Hoe dan ook, leren uit fouten is een krachtige manier om te groeien.

 

Samengevat

 

Zelfverzekerd zijn gaat niet om het veranderen van ons ego, het gaat meer om vrede te sluiten met ons ego en van onszelf te leren houden. We gaan niet over één nacht ijs om risico’s te durven nemen, maar als we het doen is er vaak een grote en blijvende verandering. Na een tijd kunnen we onze eigen twijfels verdrijven en vertrouwen hebben zonder de vloeibare moed ‘alcohol’.